02.08.23

Blusu ala Siguldā

 

                                                      


                                                       (Fotografēts 2023.gadā, V.S. foto)

Ala ir sarežģīts eju un strupceļu tīkls 55 metru garumā ar 14 dažāda resnuma pīlāriem aizaugušas vecupes malā. Alas dziļumā atrodas avots, bet pati ala ir sausa. Blusu ala tika atklāta un atrakta no smilšu aizbiruma 1992.gadā. To izdarīja 8 cilvēki. Nosaukumu ieguvusi alā dzīvojušo jenotsuņu blusu dēļ, kas alas atklājējiem piemetušās. Senos laikos, kad tur dzīvojuši āpši, tā tika saukta par Āpšu alu. Ala ietilpst aizsargājamajā ģeoloģiskajā dabas piemineklī “Cīruļu iezis un Blusu ala”.

Alas atracēji 1993.gada “Dienā” stāsta: “Driz vien pārliecinājāmies, ka tīrīgos Latvijas āpšus šeit padzinuši smirdīgie migranti —jenotsuņi. Sākām atrakt alu. Tūlīt kļuva redzams, ka alas ieeja ir daudz plašāka, bet laika gaitā alu dzīvnieki to ir aizbēruši gandrīz ciet, atstādami ne vairāk, ne mazāk kā vien tik lielu spraugu, cik nepieciešams pašu ielīšanai. Kad atrākām alas ieeju, uzzinājām, ka patiesībā tā ir divus metrus plata un pusotru metru augsta. Kādreizējo avota veidoto sufozijas alu āpši iekārtojuši savām vajadzībām, laika gaitā aizberot to, un tikai pašā augšā, alas korē, atstājuši šauru eju, piemērotu saviem izmēriem. Mēs ar lāpstām metām no alas ārā visādu drazu: gan satrūdējušus, gan diezgan svaigus migu pakaišus, gan melnu, treknu mēslojumu, kas nāk no āpšu tualetes. Un tā veselām sērijām uz lāpstas uzmanīgi bīdījām no alas laukā jenotsuņa izkārnījumus. Pat ārā stāvētājam no alas mutes pretī veļas tik drausmīgi asa smaka, ka elpu ņem ciet un acīs kož vēl trakāk nekā zooloģiskajā dārzā pie lauvu krātiņiem. Tādā veidā slinkie «jenoti» un lapsas padzen no alām darba rūķus āpšus, pieķēzīdami viņu alas. Āpsis, būdams tīrīgs dzīvnieks, ir spiests paša labi iekārtoto un kārtīgi uzturēto mitekli pamest. Jābrīnās, kā jenotsuns jūtas labi pats savos sūdos. Bet nu mēs jenotsuņus padzīsim no šīs alas.

Alu var apskatīt arī ceļotāji, jo saprātīgu tūristu klātbūtne šai alai arvien ir pat nepieciešama; tāpēc, ka pretējā gadījumā, ja šeit būs miers un pilnīga pamestība, alā atkal ievāksies jenotsuņi ar savām blusām un šmucēm un pamazām kašās alas ejas atkal ciet. ”

Adrese: Siguldas novads, Sigulda (koordinātes - +/- 57.185345, 24.867421 )