07.10.22

Pildas muiža (Pylda)

 

                                               (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Par Pildas muižu periodikā grūti atrast kādu informāciju, kas pastāstītu kaut ko vairāk par muižu, tās dzīvi un īpašniekiem. Pārsvarā ir 1920-to un 1930-to gadu presē publicētā zemes gabalu pārmērīšanas informācija.

1925.gadā izdevumā “Nedēļa” apraksts par braucienu pa Ludzas apkārtni un cita starpā pieminēta arī Pildas muiža: “Pie Kivdaļu pusmuižas no Ludzas ceļa nogriežamas uz Pildu. Pa ceļam — kāda krietna upīte, pār kuru nav tilta. Andrejs sēžas vezumā un rati šļakstina ūdenī pāri upei. Pārbrauca gan. Tikai spainis, kurš ratu sānos pieākēts, nogrima dibenā un otrs trauks aizpeldēja pa straumei dziļumā. H. Riekstiņam vaiadzēja izģērbties un «zvejot» abus rokā, kas arī izdevās. Virzāmies tālāk. Pa ceļam kāds ciemnieks pastāsta, ka Nukšu pusmuižas «teirumā Jonu naktī gājuši rakt, izrakuši arī vecus medjus, brasļetus un steipas.» Šīs lietas no senkapenēm pārdotas Ludzā. Pieminekļu aizsardzības likumu Latgalē, redzams, tik pat kā nemaz neievēro. Izbraucam caur Pildas muižu. Priekšā atkal upe, pār kuru nav tilta.”

1959.gadā “Ludzas taisneiba” raksta: “Nomazgājuši dienas darba putekļus un paēduši vakariņas, daudzi Kaļiņina kolhoza jaunieši dodas uz kādreizējās Pildas muižas pusi, kur tagad ir Ņukšu ciema klubs.” 

Adrese: Ludzas novads, Ņukšu pagasts, Pilda (koordinātes - 56.471820, 27.748742 )