08.10.22

Felicianovas muiža (Fiļcanu muiža, Plena muiža, Pļena muiža)

 

                                                         (Fotografēts 2017.gadā, V.S. foto)

                                                               (Fotografēts 2022.gadā, Paula Rudzīša foto)
 







                                            (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                                             (Muižas pils senāk)
 

Muiža ir samērā jauna. 1784. gadā muižu ģenerālās mērīšanas aprakstos tās vēl nav. Ozupines muižas teritorijā minēts folverks Felicianova, kurā atradās tikai viena koka lopu mītne. Arī Felicianovas dzirnavas vēl nav bijušas. Ozupine toreiz piederēja Marijai Zarembai, no kuras zemi 19.gadsimta sākumā nopirka Plenu ģimene. Viņi izveido muižu. 1912. gadā īpašnieki bija Mihails un Vasilijs Pleni. Pēc agrārās reformas Plenu ģimene palika muižā, lai gan zeme tika atsavināta, saglabājot tikai nelielu platību. Plenu ģimene muižu atstāja vāciešu repatriācijas laikā 1939. gadā. Pēc tam atgriezās kara sākumā un galīgi to pameta 1944. gadā.

Muiža veidojās vairāk kā rūp­niecības, nevis lauksaimniecības uzņēmums. Muižas apbūve kārtota ap apaļu parādes pagalmu. Saglabājusies pils un saimniecības ēka. Dažas saimniecības ēkas celtas pie ceļa uz ūdensdzirnavām. Kungu māja celta 19.gadsimta otrajā pusē. Tās iekšējais plāno­jums mainīts, sākotnējā interjeru apdare nav saglabājusies.

Pie muižās kungu mājas 19.gadsimta beigās veidots ainavu parks.

Kādā laika posmā te bijusi bērnu patversme, mašīnu traktoru stacija u.c., bet, lai gan 2012.gadā presē parādījās informācija par muižas izsoli, vēl 2022.gadā ēka ir pamesta.

Adrese: Ludzas novads, Ciblas pagasts, Felicianova (koordinātes - 56.536036, 27.864988 )