14.09.22

Kursīšu piemineklis totalitāro režīmu upuriem

 

                                                  (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

2011.gada 14. jūnijā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, Saldus novadā tika atklātas divas piemiņas zīmes totalitāro režīmu upuriem - Saldus pilsētā un Kursīšu pagastā pie pagasta pārvaldes ēkas. Piemiņas zīmju atklāšanas ceremonijā piedalījās 405. Saldus un 409. Kalnu vienības jaunsargi, jaunsargu instruktoru A. Gailīša un A. Lapas vadībā.

Klātesošos gan Saldū, gan arī Kursīšos uzrunāja Saldus novada domes priekšsēdētāja Indra Rassa, uzsverot, ka, lai cik arī tas nebūtu grūti un sāpīgi, tiem, kuri ir piedzīvojuši un pārdzīvojuši šos drūmos laikus, ir jārunā ar jauniešiem, jāstāsta un jādalās atmiņās, jo tautai bez pagātnes nav arī nākotnes. Piemiņas zīmes iesvētīja mācītājs Uldis Gailītis.

Latvijas politiski represēto apvienības Saldus nodaļas vadītājs Imants Raļļa mudināja nepārveidot vēsturi, bet gan runāt patiesību, atzīt okupācijas faktu un neaizmirst, ka izveda visus - latviešus, krievus, ebrejus.

Jaunsargi stāvēja goda sardzē pie atklātajiem piemiņas akmeņiem. Pasākumus kuplināja vokālo ansambļu uzstāšanās un dzejas lasījumi skolēnu izpildījumā.

Saldus novada domes priekšsēdētāja Indra Rassa arī atklāja, ka šobrīd tiek īstenota programma, lai ar laiku katrā pagastā būtu piemiņas zīme politiski represētajiem.

Adrese: Saldus novads, Kursīšu oagasts, Kursīši (koordinātes - 56.509406, 22.404350 )