14.09.22

Kursīšu pagasta nams

 



                                                 (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)


 

                                                 (Pagasta nams un darbinieki 1937.gadā)

Pagasta nams celts 19.gadsimta beigās. Pagasta vecākais bijis Artūrs Līkums. Pagasta namā atradušās arī aresta telpas, kuras reizēm arī izmantotas.

Latvijas brīvvalsts laika presē pārsvarā lasāmi sludinājumi par brīvām darba vietām, testamentu nolasīšanu un izsoļu veikšanu Kursīsu pagasta namā.Piemēram, 1932.gada 13.decembra “Saldus avīze” publicē sludinājumu, ka “Kursīšu pagasta valde dara zināmu, ka 22. decembrī Kursīšu pagasta namā izdos nomā vairāksolītājiem veikala telpas pie pagasta nama (bijušās kooperatīva telpas). Personas, kas vēlas telpas nomāt, var minētā dienā ierasties pie pagasta padomes uz solīšanu.”

1938.gada “Kurzemes vārds” raksta par kādu negadījumu: “Kursīšu pagasta Audziru māju saimnieks Augusts Sauja no Kursīšu pagasta nama vedis mājās apstrādātus dēļus. Uz Saldus-Ezeres lielceļa, netālu no Kursīšu pagasta nama, satrūkās zirgi un sāka trakot. No pēkšņā rāviena saimnieks zaudēja līdzsvaru un nokrita no vezuma. Augusts Sauja pakrita zem riteņiem, kuri pārgāja pāri labai rokai un kājām. Smagi ievainoto nogādāja slimnīcā.”

Toties 1943.gada “Rīkojumu vēstnesis” ziņo, ka Kursīšu pagasta valdei nepieciešams pagasta un pasttiesas seskretārs. Norādīts, ka “personām, kas vēlas šo vietu ieņemt, jāiesniedz pagasta vecākam pašrocīgi rakstīts lūgums līdz š. g. 13.novembrim, pievienojot apliecības par izglītību, cenzu, līdzšinējo nodarbošanos un veselības stāvokli. Pieņemšana Kursīšu pagasta namā š. g. 20. novembrī pl. 11 dienā. Vēlama personīga ierašanās. Tuvākās dzelzceļa stacijas — Saldus 24km un Reņģe 27 km.”

Pēc Otrā pasaules kara pagasta nams pašā pagasta centrā stāvēja lielgabalu lādiņu sašķaidītām sienām un izārdītu jumtu. 1948.gadā to atjaunoja darbam un bija doma arī iekārtot tur darbinieku dzīvokļus. Par to raksta vietējā prese 1948.gadā.

Adrese: Saldus novads, Kursīšu pagasts, Kursīši (koordinātes - 56.509732, 22.403992 )