14.08.22

Usmas skola

 










                                               (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                                                       (2016.gada foto)
                                                                                      (2016.gada foto)
                                                                                      (2020.gada foto)

1870. gadā Usmā atvērta viengadīgā ministrijas skola. 1920.gadā tā pārveidota par 4-kl. pamatskolu, pēc kara par septiņgadīgo skolu (1939.gadā uzcelta jauna ēka). 1970.gadā skolu slēdza, bet 1987.gadā tā sāka darbu jaunās telpās. Tagad skolas ēkā darbojas Usmas Kristīgā tautas skola. (Latvijas pagasti, 2002) Ārpusē izvietotais reklāmas stends liek saprast, ka te ir arī viesu nams.

1937.gada februāra “Brīvā zeme” raksta: “Pagastā darbojas tikai viena 1.pakāpes pamatskola ar 2 skolotājiem. Tā atrodas netālu no pagastnama, Usmas ezera krastā. Skolas nams ir koka celtne, celta 1873. gadā, un drīz to būs jāatvieto ar jaunu. Skolu apmeklē 54 bērni.”

1939.gada 16.septembrī “Ventas balss” raksta: “Usmas pagasta pamatskola līdz šim darbojas skolas vajadzībām visai nepiemērotās telpās, pie kam pati skolas ēka bija veca un neapmierinošā stāvoklī. Tagad nu šis pagasta sasāpējušais jautājums tiks labvēlīgi atrisināts. Jau agrāk bija izlemts ierosinājums par jaunas skolas ēkas celšanu. Šim nolūkam iekšlietu ministrijas būvniecības pārvalde izstrādājusi jaunceltnes projektu, pēc kura visā drīzumā uzsāks būvdarbus. Šai sakarībā vakar uz Usmu bija izbraucis Ventspils apriņķa vecākais M. Kampars un tautskolu inspektors I. Ansabergs. No Rīgas bija ieradies būvniecības pārvaldes pārstāvis inž. Sarma, būvuzņēmējs un tehniķis. Viņi iepazinās ar jaunceltnes būves iespējām, novietni un sagādātiem materiāliem. Būvdarbus uzsāks otrdien, un tos izvedīs ar tādu aprēķinu, lai vēl šoruden ēku dabūtu zem jumta. Darbus izvedīs būvuzņēmējs tehniķa tiešā vadībā un uzraudzībā, saistot darbā kā vietējos amatniekus un strādniekus, tā arī no Rīgas. Jaunceltne būs divstāvu ēka ar 3 klasēm, skolēnu guļamistabām, ēdamistabu u. c skolas vajadzībām nepieciešamām telpām. Bez tam 3 skolotājiem paredzēti arī dzīvokļi. Skolas nams atradīsies jaukā vietā, Usmas ezera krastā Svētliepas tuvumā.”

Skola darbu uzsākusi 1940.gada septembrī. Ēku projektējuši arh. Z. Tauriņš un inž. F. Seredinskis. Vecā koka skolas ēka vēl turējās ilgi, ap 2018.gadu ēka vēl ar jumtu, pēc tam nodegusi.

Adrese: Ventspils novads, Usmas pagasts, Usma (koordinātes - 57.206855, 22.151016 )