26.08.22

Tērandes muiža (Tērandas muiža, Terwenden)

 

                                                                    (1987.gada foto)



 



                                                (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Saglabājusies kungu māja (1856), klēts, kalpu māja Brūveri (1889). Viss pamests un aizaudzis. Grāmatā “Latvijas pagasti” pieminēts, ka viens no pils kamīniem iemūrēts “Jostniekos”. Kungu māju nofotografēt gandrīz neiespējami – gan ziemā, gan vasarā kokos ieaugusi.

No Mudītes Jogminas atmiņu stāsta 2002.gada “Bibliotēkas pasaulē”: “Manā jaunībā Ugālē bija liela lasītava, bibliotēkā strādāja Zinaida Markuse, Valija Damberga, to vadīja Leonīds Belovs. Viņi man stāstīja, ka tādā nostūrī kā Ziras nav bibliotekāra, bibliotēka ilgu laiku slēgta. Vai es negribu pamēģināt? Es gan nebiju redzējusi savu nākamo darbavietu, taču apsvēru -- mammas man nav, līdzekļu, lai iestātos augstskolā, arī nebija. Vēl tagad atceros, kā 1961. gada 16. novembra agrā rītā māsīcas pavadībā ieradāmies Zirās! Nekā daudz jau mums līdzi nebija. Toreiz bibliotēka atradās Tērandes muižā. Ceļš izdangāts. Domāju, ārprāts, kur esmu atbraukusi! Bet nekas, pamazām iedzīvojos. Muižas ēkā (tur darbojās četrgadīgā skola) ierādīta istabiņa dzīvošanai. Braucu uz kursiem Rīgā. Lasītāji nāca, darbs patika. Tērande jau bija nomaļus, bet tur bija daudz vairāk iedzīvotāju. Divas brigādes kolhozā, jaunieši, rādīja kino. Atceros, organizējām balles, tautas nama vadītāja nebija, organizatoriskie pienākumi gūlās uz maniem pleciem. Ar laiku jaunieši pārcēlās uz dzīvi citviet, vecie cilvēki aizgāja savā valstībā."

Ap 1987.gada ēkas jau bija pamestas un “Padomju Venta” togad raksta: “Pie bijušās Tērandes muižiņas izdauzītajiem logiem gluži nātres vien vēl neaug. Vēl jau tām cauri pavasaros spraucas pa kādai narcisei, rudeņos miķeļpuķes. Vēl jau divām iekštelpu durvīm priekšā ir atslēgas, aiz tām glabājas apkārtējo māju iedzīvotāju cūkām domātie sīkkartupeļi. Bet ēkas ārsienā lasāms gada skaitlis 1856. Tātad pagājis 131 gads, kopš ēka te, Užavas upes krastā, stāv. Stāv, biedēdama Tērandes iedzīvotājus ar bezcerīgo pamestību. Pa šo laiku Užavas upīte zaudējusi savus līkločus un pārvērtusies taisnā grāvī. Pateicoties būvētāju pamatīgumam, nav ieplaisājušas bijušās muižiņas sienas, nav sagruvis jumts... Žēluma gals, saka kolhoza «Liekne» priekšsēdētājs Raitis Šauriņš, kurš pirmais sācis cilāt jautājumu par Tērandes muižas ēkas saglabāšanu. Bet mums rokas par īsām... Lai atjaunotu muižu un tās palīgēkas, arī parku, vajadzēs turpat miljonu. Priekšsēdētājam pirmā doma, protams, bijusi par dzīvokļiem. Taču Tērande atrodas tālu no Ziru centra, cilvēku pārvadāšana ik dienas nozīmētu turpmāku līdzekļu tērēšanu virs tā miljona. Pārcelt kolhoza kantori uz turieni ir vēl mazāk prātīga doma. Piedāvājis ēku dažiem pilsētas uzņēmumiem, dažs braucis arī apskatīt, bet tagad... Aizvedu vienreiz talciniekus uz Tērandi, lai bērni redz, kā iet postā godība. Un bērni saprata, juta žēlumu. Diemžēl tālāk par žēlumu joprojām nav tikts. Neviens vēl nezina ieteikt pareizāko ēkas turpmāko izmantošanu, norādīt atjaunošanas līdzekļu avotu.”

1989.gada “Cīņā” raksta: “Līdz šim atklāts ir jautājums par bijušās Tērandes muižas ēku iznomāšanu vai pārdošanu. Pēc sludinājuma «Lauku Avīzē» te vietraugos esot bijis Imants Ziedonis republikas Kultūras fonda vārdā, dažas citas novada organizācijas, bet īstais saimnieks vēl nav atrasts. Zirenieki ir pārliecināti, ka ilgi tas nebūs jāgaida.”

Diemžēl zireniekiem nav bijusi taisnība. Ir jau 2022.gads, bet muižas izskats un stāvoklis kļūst aizvien bēdīgāks.

Adrese: Ventspils novads, Ziru pagasts, Tērande (koordinātes - 57.093585, 21.580792 )