15.08.22

Puzes muiža (Pussen)

 




                                                 (Fotografēts 2014.gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                            (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Puzes pils - ap 1770. gadu celta vienstāva koka dzīvojamā ēka ar 2 šķērskorpusiem abos galos, mezonīnu un mansarda jumtu. Ēkā bijusi Zaļā zāle, ko rotājuši zaļi krāsoti koka paneļi.
Kolhoza laikā ēka pakāpeniski pārvērsta par noliktavu, līdz tā tika nojaukta 1978. gadā. Zaļās zāles paneļi, parkets un griestu veidojumi pārvesti uz Rundāles pils muzeju 1964. gadā.

Līdz mūsdienām saglabājušies staļļi un citas saimniecības ēkas, kas tagad ir privātīpašums.

1991.gada laikraksts “Laiks” raksta: “Taisnību sakot... visus šos gadus Puzē vecās ēkas laistas galīgā postā un zudībā. Puzes muižas lielā ēka ar parketa grīdām, daudzām lielām istabām un kāpnēm kalpoja tik ilgi, kamēr jumts turējās. Tagad lepnā celtne ar buldozera piepalīdzību pārvērsta par kārtīgi sastumtu gruvešu grēdu. … Vēl pērn atbrauca muižas īpašnieka mazdēls no Vāczemes, Fon Grothusa kungs. Satraukums par šo vizīti un visdažādākie nostāsti vēl joprojām nav pužiņos rimušies. Kā nu ne — tavu blamieri, ciemiņš uzkrīt kā sniegs uz galvas, bet muiža... ak, labāk nerunāsim! Kā mēs varējām zināt, ka kāds vēl to sasodīto muižu gribēs redzēt! Nu labi, ka Grothusa kungam pēckara krievu lēģeru rūdījums — piecus gadus sabijis gūstā, citādi, kas zin, ciemiņu vēl nopļautu infarkts, insults vai vēl kāda cita smaga indeve... Pirmais, par ko viņš esot brīnījies — kur tad palikuši skaistie muižas dīķi? Ak tu velns, kad kompartija lika meliorēt, nomeliorējām. Tiesa, apsēt aizmirsām, nu nezāles aug griezdamās. Sakām ciemiņam: ūdens vairs neturējās dīķos, un viss. Šis gan brīnās — kā ūdens varot neturēties, ja vectēva laikā vienmēr turējies? Nu, kad viņš redzēja sagruvušās klētis, saimniecības ēkas, kolhoza būvbrigādes saķēzīto muižas ēku, saka, ka ciemiņš ilgi taustījis pakrūti un tikai, radīdams uz kādreiz skaistajā muižas dārzā iepretim balkonam un parādes kāpnēm iebūvētajām būdelēm un kūtenēm, ļoti pieklājīgi jautājis: kāds arhitekts, sakiet, projektējis šīs celtnes? Bet, lai nosauktu šīs butkas par celtnēm, jābūt ļoti rimtam un izmeklēti pieklājīgam cilvēkam... Vēl stāsta, ka ciemiņš ar baltu rožu klēpi devies uz dzimtas kapiem muižas parkā. Bet tur, atvainojiet, vienugad krievu ģeologi neslēpdamies meklējuši zeltu. Un mūsu pašu pužiņu puikas arī, jo skolā māca, ka kopjami vienīgi krievu zaldātu kapi. Katrugad tur kuplo nātres un ciemiņam skaistais rožu klēpis izšļucis no rokām un iekritis nezālēs.”

Adrese:  Ventspils novads, Puzes pagasts, Puzes muiža (koordinātes - 57.327469, 22.014498 )