17.09.21

Oksles muiža (Oxeln, Ockseln)

 










                                            (Fotografēts 2021.gadā, Līgas Landsbergas foto)


                                                                (Fotografēts 2021.gadā, V.S. foto)
 

Oksle vēstures avotos pirmoreiz minēta 1499.gadā, kad ordeņa mestrs Valters fon Pletenbergs piešķīra lēņa īpašumu Lodeviham Buteleram, vēlāk Butlaram. Butlaru īpašumā Oksles muiža atradās 196 gadus (1499-1695). Pēc tam to pārvaldīja Mirbahu dzimta, Dortēzeni, Heikingi, Rennes, Bahi, Vilkens un Meiendorfs.

Oksles kungu māja, kura būvēta pēc 1758.gada, atrodas kalnā, no kura paveras plašs skats uz apkārtni, muižas alejām un saimniecības ēkām. Vēlāk ēkā bijusi vācu skola, bet padomju okupācijas gados klubs. Pašlaik redzama daļēji izpostīta dzīvojamā māja, staļļi, kūts. Bija arī ūdensdzirnavas.

2005.gada “Dienā” rakstīts, ka pirms gandrīz desmit gadiem traktori no Oksles muižas Tukuma rajonā veda mēslus tiešā un pārnestā nozīmē. Mūžvecā ēka bija tikusi pie jauna saimnieka Guntara Meiša. Prieki izrādījās īsi: likumu atšķirīgas interpretācijas dēļ īpašnieks par savām tiesībām joprojām cīnās ar vietējo varu. Visspilgtāk atmiņā viņam palicis sākums 1996.gada vasarā, kad Cēres pagasta sarīkotajā izsolē viņš ieguva muižu savā īpašumā. Bēniņos bija šausmīga smirdoņa. Iepriekšējie iedzīvotāji šeit bija turējuši vistas, suņus un kaķus. Paši nokārtojās spainī, ko izbēra turpat aiz sienas. Veselu nedēļu diendienā divi traktori strādāja ar pilnu jaudu, kamēr izveda pāris metru augstumā sakrājušos mēslu slāni. Vienlaikus tika raktas notekūdeņu drenāžas, lai no kaimiņu kūts virca ar lietus ūdeņiem neplūstu pagrabā. Steidzami vajadzēja parūpēties arī par caurumu jumtā, tā rezultātā bija sapuvusi liela daļa jumta siju un griesti. Nostiprinot pamatus un aizšpaktelējot plaisas sienās, izdevās ēku saglabāt no tālākas iznīcības. Tas arī viss. Celtniecības darbi ar to pašu arī apstājās, jo sākās strīds par to, kam īsti pieder īpašums. Neraugoties uz to, ka Guntaram Meišam bija noslēgts pirkuma līgums ar pašvaldību par ēku un vēlāk arī zemes iegādi, iegūto īpašumu viņš nevarēja ierakstīt zemesgrāmatā. Gandrīz desmit gadus, abām pusēm dažādi interpretējot likumus, strīds vilcies garumā. Patlaban Kandavas pašvaldība vēlas ēku atkal pārdot izsolē. Meišs, baidoties, ka tas arī tiks izdarīts un viņš paliks zaudētājos, vērsies administratīvajā tiesā. Guntars Meišs uzskata: ja nebūtu bijis viņa, muižas šodien vispār nebūtu. Jau toreiz tā bija uz sabrukšanas robežas. Bēniņos pēc mēslu izvešanas vienā istabiņā Guntars pa nedēļas nogalēm ar bērniem dzīvojis . Viņam to pavisam ir pieci. Pēc muižas ēkas nopirkšanas Guntars apstaigājis arī tuvējos kaimiņus, lai tie atteiktos no muižai vēsturiski piederošā parka, no kura katram bija iedalīts pa gabaliņam. Citam sagādājot malku, vēl kādam ļaujot izmantot pagrabu, atkal apvienots padomju laikos sadalītais parks gandrīz trīs hektāru platībā.

2008.gadā parādās ziņa, ka atkal tiekot izsolīta Oksles muižas ar sākumcenu Ls 100 000, vēlāk to nolaižot līdz Ls 80 000.

Adrese: Tukuma novads, Cēres pagasts, Oksle (koordinātes - 57.131288, 22.829074 )