08.01.21

Lugažu muiža (Lude, Luhde)

 


                                                          (Ēka pirms rekonstrukcijas)



                                                    (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)

Saglabājies muižas saimniecības ēku komplekss, no kurām dažas ir labi saglabājušās, parka fragments, aleja, ūdenstilpe. Ēkas gan arhitektūras ziņā, gan materiāla ziņā liecina par to, ka celtas atšķirīgos laikos. Tagadējo muižas dzīvjamo ēku pirmo reizi pārbūvēja 1950-to gadu beigās. Vienā ēkas galā notika kino izrādīšana un bija svinību zāle, kurā svinēja kolhoza svētkus. Otrā galā atradās pāris dzīvojamās istabas. 1967. gadā kolhozs «Ļeņina ceļš» ēkā izbūvēja telpas kantorim, klubam, feldšeru un vecmāšu punktam, apakšstāvā vienā mazā istabiņā tika izvietota arī bibliotēka.

Līdz 2008. gadam Lugažu muižas komplekss bija privātpersonu īpašumā. 2008. gada oktobrī muižas centrālo ēku, dažas saimnieciskās ēkas un parku par 140 tūkstošiem latu iegādājās Valkas pagasta padome.                                 

2010.gada prese raksta, ka “Lugažu muižā atklāts jauns saieta nams. Arī senais muižas parks ir pārvērties līdz nepazīšanai. Celtniecības un labiekārtošanas darbi kopumā izmaksāja 258 tūkstošus latu. Visu izdevies paveikt par Eiropas Savienības naudu.”

Būtu jāpriecājas, ka senās ēkas tiek sakoptas, bet te nu jāsaka, ka no senatnīguma ēkā vairs nav ne miņas. Žēl, ka nav ņemta vērā ēkas vēsture, senā arhitektūra un nav mēģināts to atjaunot vēsturiskā izskatā.

Sākotnēji muiža piederējusi Ermesu dzimtai. Dzimtas pārstāvei Elsabei apprecoties ar Hansu fon Vrangelu, muiža kļūst par Vrangelu īpašumu. Vēlāk muiža piederēja Lēvisu of Menāru dzimtai.

 Adrese: Valkas novads, Valkas pagasts, Lugaž (koordinātes - 57.764375, 25.955462 )