05.12.20

Bikstu dzelzceļa stacija

 

                                                      (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)
                       (1926.gada "Brīvā zeme" rāda jaunbūvējamā dzelzceļa Bikstu stacijas posmu)

Stacijas ēka uzbūvēta 1932.gadā, arhitekts J.Blaus.

1932.gada 2.decembrī “Latvijas kareivis” raksta: “Dzelzceļu virsvalde sestdien nodos lietošanā jaunbūvēto Bikstu stacijas ēku uz Liepājas-Glūdas līnijas. Stacijas iesvētīšana un garīgais akts notiks rīt. Jauno stacijas ēku iesāka celt 1930.g. augusta mēnesī un tā izmaksājusi apm. 65.000 ls. Jaunbūves pirmā stāvā atrodas stacijas telpas un telpas dežurantam, bet nama otrā stāvā dzīvokļi.”

1928.gada aprīlī “Iekšlietu ministrijas vēstnesis” ziņo par notverto stacijas apzadzēju: “Ar Ls 25 apbalvots dzelzceļu policijas uzraugs Misunas, kas enerģiski rīkodamies atradis un apcietinājis pazīstamo zagli, 22 g. veco P. Sērmūksli, kurš 1.aprīlī Bikstu stacijā bija uzlauzis stacijas kasi un nozadzis 100 latus un Mauzera revolveri.”

1959.gada “Cīņa” raksta: “Netālu no Dobeles ir mazā Bikstu stacija, kādu ir daudz pie mūsu dzelzceļiem. Bet šai stacijā pasažieru uzmanību saista krāšņās rozes, sārtas, tumšsarkanas, dzeltena un baltas, kas plašā joslā iestādītas dzelzceļa līnijas malā. Šo krāšņo dārzu iedēstījis viens no vecākajiem stacijas darbiniekiem Pēteris Zolbergs. Viņš jau ilgus  gadus nodarbojas ar rožu audzēšanu. Viņa priekšzīmei sekojuši arī daudzi citi dzelzceļnieki, kam tagad ir skaisti puķu dārzi. Liepājas ceļu distances vadība lūgusi Pēteri Zolbergu palīdzēt dzelzceļniekiem iekārtot puķu dārzus arī citās stacijās.”

Adrese:  Dobeles novads, Bikstu pagasts (tā kā Blogspot savā jaunajā versijā kopš 2020.gada oktobra liegusi iespēju kartē atzīmēt precīzu objekta atrašanās vietu, publicēšu koordinātes šeit – 56.691399, 22.981092 )

 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.