20.08.20

Dāvida ūdensdzirnavas un avoti

                                                   (1970.gada foto, E.Klešnika foto)
                                                                (2019.gada foto)

                                                     (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)





                                                               (Fotografēts 2021.gadā, V.S. foto)              


Pie Dāvida ūdensdzirnavām Cēsu novada Vaives pagastā, netālu no Rīgas – Alūksnes šosejas, atrodas neliels ūdenskritums un avoti ar oranžiem dolomīta atsegumiem, ko vērts apskatīt, ja nav bail nedaudz sabrist kājas un palauzties caur brikšņiem.

Vecās dzirnavas savulaik piederējušas izslavētam amatniekam Dāvidam, kas būvējis gan dambjus Krievijā, gan dažādas ēkas turpat netālu. Šo īpašumu par labu kalpošanu muižai viņš 19. gadsimta sākumā ieguvis savā īpašumā (cits nostāsts gan vēsta, ka šo zemes gabalu viņš nopircis par ilgajā izcila amatnieka mūžā nopelnīto naudu). Amatnieks starp avotu kritumiem un dzirnavām – stāvajā kraujā – uzcēlis pamatīgu laukakmeņu mūri, lai savāktu un uzkrātu avotu ūdeni dzirnavām.
Pašlaik šajā vietā atrodas Lauksaimniecības universitātes mācību bāze, bet vecās dzirnavas vēl apskatāmas.
Avotu grupa atrodas Vaives upes ielejā, ko vietējie sauc par Daukšas gravu, netālu no Dāvida dzirnavām. Tur tie izplūst no Pļaviņu svītas dolomītiem, teikts Dabas retumu krātuves mājaslapā. Senos laikos minētās dzirnavas darbinājis ūdens, kas tecējis pa avotus savienojošu grāvi, uz kura bijis dambis.
Parasti tiek norādīts, ka šo ūdenskritumu augstums ir septiņi metri, bet nevajadzētu sagaidīt, ka mežā atradīsiet Ventas rumbu vai pat Alekšupīti. Tomēr šie ir lielākie avotu ūdenskritumi Latvijā, rakstīts "Vietas.lv". Septiņi metri varētu būt kopējais pār laukakmeņiem krītošā ūdenskrituma (krāces) augstums tuvāk dzirnavu ēkai. Savukārt pār dolomīta slāņiem krītošā ūdenskrituma augstums ir ap 1,6 metri, teikts Valsts ģeoloģijas dienesta mājaslapā. Ūdenskrituma platums ir aptuveni viens metrs. Avotu ūdens satur dzelzs hidroksīdus un kalcija karbonātu, tāpēc ap to uz akmeņiem redzamas oranžas nogulsnes.

Adrese:  Cēsu novads, Vaives pagasts, Dāvida ūdensdzirnavas