31.07.20

Padures muiža (Paddern)














                                           (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)

No vēstures zināms, ka 1837. gadā muižu nopircis Džons Luiss Balfūrs (John Lowis Balfour) un licis uzcelt jaunu kungu māju. Līdz ar to atskaitē pieņemts datējums ap 1840. gadu. Šim datējumam arī atbilst ēkas apjoma kompozīcija un izmantoto būvdetaļu stilistika.

Padures muižas kungu māja nekad nav piedzīvojusi lielas pārbūves. Tā kā līdz mūsdienām tā saglabājusies oriģinālajā veidolā ar ļoti lielu sākotnējo detaļu un interjera apdaru īpatsvaru, ēka uzskatāma par unikālu 19. gadsimta 2. ceturkšņa būvmākslas paraugu Latvijas mērogā. Ēkas arhitektonisko vērtību vairo arī 19. gadsimta 2. puses un 20. gadsimta sākuma interjeru apdares. Kopējā platība saskaņā ar inventarizācijas lietu 960,7 kv.m. Lietderīgā platība 838,9 kv.m. Zemes kopējā platība ir 2,33 ha.

Muižas ēkai ir 3 stāvi. Pagrabstāvā sākotnēji 12 telpās bija izvietots pagrabs, pieliekamais, vešerienes dzīvojamā istaba, istabasmeitas istaba, nammeitas istaba, sulaiņa istaba, saimnieces istaba, dārza puiša istaba, vešūzis, virtuve un vīna pagrabs.
Tā dēvētajā kungu jeb vidusstāvā bijušas 12 telpas. Ēkas vestibils bijis tumši pelēks ar brūnu ādu klātu grīdu. Pa kreisi no tā, pulksteņa rādītāja virzienā ejot, bijusi zaļā istaba, kur reizumis apmetušies Balfūriem tuvi viesi. No tās ieeja tālāk vedusi kundzes rakstāmistabā, kura ir iedzeltenos toņos, un tad stūra telpā – kungu guļamistabā. Aiz mazajām saimniecības kāpnēm esošā nākamā stūra telpa kalpojusi par pieliekamo, bet balkustelpa bijusi baltos toņos krāsotā ēdamistaba ar tumši brūnu, sienā iebūvētu bufeti, kas vēl ir saglabājusies. No ēdamistabas tālāk varēts ieiet zālē, kuras sienas bijušas gaiši zilā tonī ar sīku zelta ornamentu. Bez abām apaļajām krāsnīm stūra nišās kā dekoratīvs elements vēl bijuši divi apgaismes ķermeņi – griestu lustras. Telpā atradušās ar zīdu apvilktas tumša koka mēbeles. Līdzās zālei bijusi kamīnistaba sarkanos toņos. Diemžēl, balto podiņu kamīns likvidēts. No kamīnistabas ieeja stūra telpā – kunga kabinetā, kas viedota brūnos toņos. Aiz nelielajām saimniecības kāpnēm uz pagrabu bijusi dīvānistaba – stūra telpa ieturēta zeltainos toņos, bet līdzās tai bijusi puķu istaba, īpatnējā pelēkā baložu spalvu tonī. Tad sekojusi tumši zilā kāršu istaba, no kuras durvis atkal izveda dzīvojamās ēkas vestibilā.
Trešajā stāvā parasti dzīvojuši viesi.

Blakus ēkai atrodas 2 hektārus liels parks un augļudārzs.
1945.gadā pilī ierīko Lejaskurzemes lauksaimniecības izmēģinājumu staciju, kas pastāvēja līdz 1995.gadam. Tagad pils ar lielāko parka daļu ir privātīpašums.

Adrese: Kuldīgas novads, Padures pagasts, Padure