26.01.20

Mārtiņa baznīcas vācu draudzes mācītājmuiža


                                                     (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)

                                                                      (Fotogrfēts 2023.gadā, V.S. foto)
 


Mārtiņa baznīcā, kā tas savā laikā bija ierasts, tika apkalpotas dažādās valodās runājošas draudzes. 19.gadsimta beigās - 20.gadsimta sākumā, pieaugot iedzīvotāju skaitam Āgenskalnā un palielinoties to sociālajām vajadzībām, kļuva nepieciešams veidot atsevišķus draudzes centrus katrai no draudzēm. 1902.gadā pēc V.Bokslafa projekta tika uzcelts elegants vācu draudzes nams.
20.gadsimta 20-os – 30-os gados namā dzīvoja Mārtiņa baznīcas vācu draudzes mācītājs E.Geijersbergs, līdz 1939.gadam šeit darbojās Vācu sieviešu biedrības "Frauenbund" Āgenskalna nodaļas bibliotēka. Pēc Otrā pasaules kara šajā namā darbojās 40.septiņgadīgā skola, bet vēlāk Pāvula Jurjāna bērnu mūzikas skola (tagad Pāvula Jurjāna mūzikas skola), kas dibināta 1946.gadā. Sākotnēji mūzikas skola atradās Āgenskalna ģimnāzijas telpās. Veranda ēkai zudusi - šeit tagad piebūvēts jaunais mūzikas skolas korpuss.
Divstāvu mūra ēkas pirmajā stāvā viena telpu grupa ir zāle, ēdamzāle un veranda ar terasi. Otra funkcionālā telpu grupa ir sadzīviskāka - guļamistabas, virtuve, vannas istaba, pieliekamais un kalpones istabiņa. Katrai no šīm telpu grupām ir atsevišķa ieeja un Bokslafam raksturīgais izcili ērtais funkcionālais risinājums. Otrajā stāvā atradās četras viesu istabas, mācītāja darbistaba un liela  lūgšanu zāle ar altāri.

Adrese: Rīga, Baložu iela 27