08.11.19

Straumes muiža (Traumhofas muiža, Traumhof) Jelgavā


                                           (Cukurfabrikas pamatakmens iemūrēšana 1925.gadā, foto no " Nedēļa")
                                               (Jelgavas cukurfabrika Straumes muižas vietā)


                                         (Fotografēts 2019.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Straumes muiža atradusies vietā, kur vēlāk uzbūvēta Jelgavas cukurfabrika. Savukārt 2008.gadā šī vēsturiskā fabrika tika “labprātīgi” nojaukta ES nozares piespiedu restrukturizācijas dēļ un nu tur rēgojas tukšs lauks.
1925.gada “Nedēļa” publicē fotoattēlu, kur prezidents Čakste iemūrē cukurfabrikas pamatakmeni un tai paraksts: “Pirmās Latvijas cukura fabrikas pamatakmeņa likšana, 18. julijā, Straumes muižā, pie Jelgavas. Valsts prezidents Čakste iemūrē pamatakmeni.
1928.gada “Zemkopis” raksta: “Vispirms valde izmeklēja vietu, kur celt pirmo cukurfabriku. Kā izdevīgakā izrādījās Straumes muiža pie Jelgavas, kas atrodas Zemgales līdzenuma centrā un kur satek dzelzceļi no 5 pusēm un kas atrodas uz labas kuģojamas upes krasta.  Straumes muiža bija ieskaitīta zemes fondā un bija nodota cietuma valdes rīcbā. Pirmās grūtības radās ar cietuma valdi, kura piespieda cukurfabrikas akciju sabiedribu par 27 hektāriem zemes samaksāt 6000 lati atkāpšanās naudas un dot vienu ēku noplēšanai, vismaz 3000 latu vērtībā. Pēc tam, kad sabiedrības valde bija 1925.gada februārī iesniegusi valdībai lūgumu par jēlcukura muitas noteikšanu un saņēmusi pārliecinošu apsolījumu, ka jēlcukura muitu noteiks tāpat kā
citās valstīs — fabrikai labvēlīgu, stājās pie fabrikas iekārtas pasūtīšanas. Vienojās būvēt tik lielu fabriku, ka tā varētu parastajā sezonā — 90 dienās — no bietēm izstrādāt 5000 tonnas cukura un pēc tam vēl pārstrādāt 2000 —2500 tonnas jēlcukura mēnesī.

Adrese: Jelgava, Cukura, Peldu, Aviācijas ielu kvartālā