19.06.19

Upes muiža (Bächhof) Līvbērzē

                                           (Fotografēts 2014. gadā, Līgas Landsbergas foto)
                                           (Foto no 1927.gada izdevuma "Jaunā nedēļa)




                                         (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Upes muiža bija viena no lielākajām Līvbērzes muižas pusmuižām. Pirmā pasaules kara laikā tajā bija apmetusies vācu ložmetējkomanda. Saimniecības ēkas tad tika nopostītas. Latvijas vēsturē tā vairāk pazīstama kā ģenerāļa Jāņa Baloža jaunsaimniecība, ko viņš 1920. gadā ar Satversmes sēdes lēmumu saņēma kā balvu par nopelniem dzimtenes labā. 1940. gadā to nacionalizēja, ģenerāli Balodi izsūtīja uz Sibīriju. Tagad tā ir Līvbērzes pašvaldības īpašums. Gadu no gada ēku stāvoklis kļūst aizvien kritiskāks.

Pie dzīvojamās ēkas redzama plāksnes vieta. Tur 1989.gada 11.novembrī sadarbībā ar agrofirmu "Jelgava" un ģenerāļa krustmeitu Maiju Riekstiņu tika atklāta piemiņas plāksne ar tekstu "Šī māja 1921.gadā piešķirta I pakāpes Lāčplēša ordeņa kavalierim ģenerālim Jānim Balodim par izciliem nopelniem cīņās par neatkarīgu un brīvu Latviju". Šodien plāksnes tur vairs nav . Nav arī zināms, kad un kas to noņēmis.

1787. gadā Upes muižā, netālu no Līvbērzes muižas, tika uzcelts Līvenu dzimtas mauzolejs - greznākā kapličas būve 18. gadsimtā Latvijā. To projektējis Kurzemes hercoga arhitekts Severīns Jensens. Kapliču sašāva otrā pasaules kara laikā, taču mūri vēl stāvēja. 1949. gadā to nojauca, jo traucēja sarkanarmiešu kapu kurgāna labiekārtošnai.


Adrese: Jelgavas novads, Līvbērzes pagasts, Līvbērze