05.12.17

Lielmēmeles muiža (Groß-Memelhof)





                                       (Fotografēts 2017.gadā, Līgas Landsbergas foto)


Kungu māja celta skaistā vietā Mēmeles upes līkumā. No pagalma paveras plašs skats uz upes pretājo krastu - Lietuvas teritoriju. Kungu māja celta 19. gadsimta otrajā pusē un sākotnēji tā bijusi vienstāva celtne, vēlāk vairākkārt pārbūvēta. Tagadējai ēkai ir 2 stāvi. Tās centrā rizalīts ar trijstūra frontonu, bet stūrus rotā rusti.
Muižas kompleksā saglabājusies kungu māja, saimniecības ēkas, staļļi, kalpu māja, rija un vēl dažas citas. Ēkas būvētas no plēstajiem laukakmeņiem, ar sarkano ķieģeļu apdari. Kungu mājā tagad ir sociālās aprūpes iestāde, stallī - sociālās aprūpes centra saimniecības ēka, rijā - pagrabs. No parka palikuši pāri tikai mūra žoga fragmenti un daži veci koki.
Pēdējā īpašniece bijusi Meta fon der Ostenzakena (pēc Wikipedia datiem). Pēc Vitolda Mašnovska pētījumiem - Meta fon Šlipenbaha.

No 1930.gada ēkā dzīvoja Latvijas robežsargi. 1944.gada jūlijā te ierīkoja vācu armijas štābu un lazareti. 1946.gadā te bija Mēmeles pagasta nespējnieku māja, bet 1951.gadā mašīnu un traktoru stacija. 1959.gadā atkal ierīko veco ļaužu mītni, pēc tam psihoneiroloģisko pansionātu, ko 1997.gadā pārdēvē par sociālās aprūpes centru invalīdiem ar garīgas attīstības traucējumiem. Pie aprūpes centra tagad ir skaisti sakopti apstādījumi, simetriski krūmu stādījumi.
  

Adrese: Neretas novads, Mazzalves pagasts