15.03.17

Heija muiža (Heja muiža, Hay's Höfchen)



                                    (Fotografēts 2017.gadā, Līgas Landsbergas foto)
                                          (muižas senais attēls - no interneta)

Atradās tur, kur tagad Daugavgrīvas iela 25.
Baroka stilā celtā Heija muižiņa - vasarnīca savulaik bija ievērojamo Apgaismības laikmeta filozofu Hāmaņa un Herdera dzīves vieta. Diemžēl izcilā būve gājusi bojā pašās 20.gadsimta beigās.
Muižiņa veidota kā ārpilsētas vasarnīca, tā bija viena no Hāgena muižas (Svarcmuižas) centra ēkām. 18.gadsimta trešajā ceturksnī to būvējis Karls Bērenss kā vasaras mītni, no kuras pavēries lielisks skats uz Vecrīgu. Viņš muižiņu nosauca holandiešu vārdā - Schoongezicht - "Skaistais skats", kas laika gaitā vāciskojās par Schöngesicht. Pēc Bērenesa nāves viņa dzimtas vīriešu līnija beidzās, muiža tika novērtēta 2000 albertdālderu vērtībā. 18.gadsimta beigās muiža kļuva par angļu tirgotāja Džona Heja (John Hay) īpašumu, no viņa arī ieguva nosaukumu.
Namā dzīvojis arī Bērensu dzimtas draugs filozofs J.G.Hāmanis. Viņš šeit uzturējās ar pārtraukumiem no 1753.gada līdz 1759.gadam, līdz atstāja Rīgu, zaudējis cerības saradoties ar ietekmīgo Bērensu dzimtu, būdams neveiksmīgs Bērensu firmas pārstāvis ārzemēs un - arī atsakoties no saviem racionālistiskajiem uzskatiem.
Savukārt cits ievērojams filozofs - J.G.Herders - muižā uzturējās 1764. - 1769.gados un šajā laikā labi iepazina Latviju, guva interesi par rietumu civilizācijā neiekļāvušos tautu garīgo dzīvi.
20.gadsimta pirmajā ceturksnī, kad Āgenskalnā jau bija izveidojusies pilsēta, uz ielas pusi tika pārvietota nama kolonāde un balkons. Šajā laikā nams bija Sketeru ģimenes īpašumā. 1920-os gados namā atradās E.Martina ērģeļu būvētava. 1930-os gados īpašnieks - G.Lēmans.
Pēc Otrā pasaules kara ēkā uz laiku atradas Rīgas mehāniskās fabrikas kopmītnes.
1980-os gados muižiņa smagi cieta ugunsgrēkā un tika uzsākta tās restaurācija. 1990-os gados muižiņas ēka nonāca privātīpašumā, ilgāku laiku bija pamesta, bez logiem un durvīm, novesta avārijas stāvoklī, līdz tās atliekas, diemžēl, tika nojauktas un nolīdzinātas. Tagad tur ir tukša vieta, kura vasarās aizaug ar nezālēm un brikšņiem, bet pavasarī uz senā Daugavas stāvkrasta malas var saskatīt kādus nelielus pamatus.
Heija muižiņa bija vienstāva koka ēka ar stāvu mansarda jumtu, diviem pildrežģa tehnikā veidotiem mezonīniem. Visām nama pirmā stāva telpām, arī reprezentācijas zālītei bija nekrāsoti, trinītī likti profilētu dēļu griesti. Rūpīgi tēstās guļšķautņu sienas klāja papīra tapetes. Muižiņas parka pakājē sākās Filozofu aleja (Philosophengang), kas turpinājās gar Daugavas stāvkrastu līdz Drēzena muižiņai.
 

Adrese: Rīga, Daugavgrīvas iela 25