27.02.16

Iecavas vecā slimnīca

                                    (Fotografēts 2016.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Iecavas muižas īpašnieka grāfa Pētera fon der Pālena uzturēta un celta slimnīca, kura darbojusies līdz pat 1999.gadam.
 “Iecavas slimnīca dibināta ap 1850. gadu no agrākā bijušā Iecavas muižas īpašnieka un atrodas vēl tanī pašā vietā uz Iecavas upes kreisā krasta. Vecā slimnīcas ēka vēl uzglabājusies apmierinošā stāvoklī. Tanī pašlaik iekārtota slimnīcas kanceleja un personāla dzīvokļi. Slimnīcas jaunā ēka no tā paša īpašnieka celta 1898. g., pēc kapitāla remonta tagad ir ļoti labā stāvoklī un atbilst visām šolaiku prasībām, ko ir apliecinājuši ārsti, kas apmeklējuši šo slimnīcu. Kara gados slimnīcas darbība bija pārtraukta un atjaunota 1925. gadā. Pirmais atjaunotās slimnīcas vadītājs bija Dr. Ganckovs. Sākot ar 1928. gadu ar labām sekmēm slimnīcu vada Dr. Aleksandrs Steinhards. Ar 1937. g. 1. maiju slimnīcā līdzdarbojas kā asistents  vietējais rajona ārsts Dr. R. Vilensons. Slimnīca iekārtota pēc visām šolaiku prasībām un no iedzīvotājiem plaši iecienīta. Pēdējos gados stacionāri ārstēto slimnieku skaits ir vairojies, bet ambulatoriski ārstēto pat vairākkārtīgi pārsniedz iepriekšējos gadus, sasniedzot pēdējā gadā visaugstāko skaitu slimnīcas pastāvēšanas laikā, kas lieku reizi pierāda slimnīcai dāvāto uzticību.
Tagadējā slimnīcas vadība ir centusies iegādāties ne tikai modernākos ārstnieciskos instrumentus un aparātus, bet arī noorganizēt slimnieku auto transportu, kādām vajadzībām pašlaik izmanto ugunsdzēsēju auto, pārvadājot slimniekus ne tikai no lecavas dzelzceļa stacijas, bet pēc vajadzības izbraucot uz attālākām vietām. Uz priekšu domāts iegādāties sanitāro auto, kādām vajadzībām pie pašlaik būvējamās saimniecības ēkas izbūvē arī garāžu.

Slimnīcas vadība rūpējusies arī par apkārtnes izdaiļošanu. Ap slimnīcu iedēstīts jauns parks ar košuma kokiem un krūmiem, dzīvžogiem un apsauļošanās laukumiem, lai ne tikai slimniekiem sniegtu medicīnisko palīdzību, bet atveseļotiem slimniekiem arī dabas krāšņuma izjūtu.” (1938.gada “Bauskas vēstnesis”)
Šobrīd slimnīcas ēka pamesta, viena daļa ir arī degusi.

Adrese: Iecavas novads, Iecava, Silmalas iela 3