19.01.16

Salgales luterāņu baznīca


                                                      (Fotografēts 2012.gadā, Līgas Landsbergas foto)







                                              (Fotografēts 2018.gadā, Līgas Landsbergas foto)
 Salgales luterāņu baznīca celta 1711.gadā par hercoga Ferdinanda līdzekļiem. 1712.gadā tika iebūvētas Ventspils ērģeļmeistara Karla Rāvemana darinātās ērģeles, bet 1722.gadā uzstādīja Ventspils kokgriezēja J.Mertensa darināto baznīcas iekārtu - baroka altāra retablu, kanceli un ērgļu prospektu. Greznie kokgriezumi Salgales baznīcu padarīja par vienu no krāšņākajām hercogistes lauku baznīcām.

1796.gadā ugunsgrēkā gāja bojā baznīcas tornis.
1808.gadā baznīcā tiek veikts lielāks remonts, bet 1866.gadā to pārbūvē un uzceļ jaunu torni.
1883.gadā altārī ievietoja divas J.Dēringa gleznas. 1891.gadā draudze pārdeva vecās ērģeles un ērģeļu prospektu. 1907.gadā piebūvē jaunu sakristeju.
1.pasaules kara laikā baznīca diezgan izpostīta, taču pēc kara draudze salaboja jumtu un ērģeļmeistars Herberts Kolbe iebūvēja jaunas ērģeles. Salgales baznīcu 1944. gadā sagrāva sarkanarmiešu artilērija, jo vācu armija pie baznīcas bija ierīkojusi ierakumus. Daļa baznīcas interjera tika saglābta un pārvesta uz Rundāles pils muzeju, bet daļu izlaupīja vietējie iedzīvotāji. Tagad baznīca ir drupās.

Ja 2012.gadā, kad tur biju, varēja iekļūt arī drupu iekšpusē, tad 2018.gadā drupām apkārt aplikta sēta ar uzrakstu, ka tās bīstamas. Apkārtne sakopta, jo abās pusēs baznīcai ir privātīpašumi. Apkārtnē izzāģēti daudz lieli koki, zāģēšanas darbi bija dzirdami arī tad, kad tur biju 2018.gada vasaras beigās.

Adrese: Ozolnieku novads, Salgales pagasts