20.01.16

Piemineklis latviešu strēlniekiem un brāļu kapi Smārdē


                                         (Fotografēts 2014.gadā, Līgas Landsbergas foto)


No 1915. – 1917. gadam frontes līnija atradās netālu no Smārdes. Kritušo bija daudz, tādēļ tie tika apbedīti turpat purvā. Tikai pēc kara tos pārapbedīja Smārdē, Kūdrā, Ķemeros un Slokā. 1936.gadā netālu no Smārdes dzelzceļa stacijas tika atklāts Kārļa Zāles piemineklis Pirmā pasaules kara laikā kritušajiem karavīriem. Brāļu kapu komitejas Smārdes nodaļa 1931.gadā no dažādām apkārtnes vietām savāca 38 kritušo karavīru trūdus, kurus 7.novembrī pārapbedīja jauniekārtotajos I pasaules karā kritušo latviešu strēlnieku Brāļu kapos netālu no Smārdes stacijas. Smārdes sabiedriskā organizācija kopā ar Brāļu kapu komiteju savāca 5000 latus un pasūtīja tēlniekam Kārlim Zālem pieminekli, kura pamatakmens un dokumentu iemūrēšana notika 1935.gada 8.septembrī.
Piemineklis Smārdes Brāļu kapos veidots no Itālijas travertīna, materiāls līdzīgs šūnakmenim, kurš izmantots Rīgas Brāļu kapos un Brīvības piemineklī, atvests no Itālijas. To K.Zāle, ceļodams pa Eiropu, noskatīja siltajā dienvidu zemē. Dienvidu zemju arhitekti un mākslinieku daudz izmanojuši šo materiālu savu mākslas darbu radīšanā. K.Zālem daži travertīna gabali palika pāri pēc Brīvības pieminekļa izbūves un vienā no tiem tika veidots Smārdes piemineklis. Latvija ir vienīgā valsts tik tālu ziemeļos, kurā atrodami travertīnā veidotie darbi. Itālijas zinātnieki izsaka izbrīnu, ka šis akmens iztur mūsu klimatiskos apstākļus. Parasti travertīnu eksportē uz Ķīnu, Japānu, Arābu valstīm.
Piemineklis kopš uzcelšanas brīža nav bijis ne tīrīts, ne restaurēts un to klājusi bieza netīrumu uzslāņojuma kārta. 2005.gadā ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu tas tika notīrīts.

Teksts uz pieminekļa: “Kaut varon’s snauž, viņš dzīvs ir savā tautā,pēc lieliem dēliem tauta mūžam jautā.” Tie ir dzejnieka Roberta Bērziņa vārdi.

Adrese: Engures novads, Smārdes pagasts, Smārde