31.05.15

Dzimtmisas muiža (Misshof , Mißhof)

                                              (Fotografēts 2014. gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                                    (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)
 

                                                                                   (Muižas pils senāk)

Dzimtmisa izveidojusies ap bijušās Misas (Dzimtmisas) muižas centru. Pirmā Misas muiža tika uzcelta 1560. gadā senā zemgaļu Upmales novada centra Pūtelenes vietā, tās īpašnieks bijis Lukass Volfs. Vēlāk muiža piederēja Johanam Treideram. Pēdējais muižas īpašnieks bijis barons Reiholds ar sievu un 3 bērniem. Dēls - pazudis bez vēsts, bet meita Marija Reiholde (18.05.1880 - 16.04-1936) precējusies ar poli Kenigstalderu. Dzīvojusi Polijā, kur mirusi, atvesta cinka zārkā un apglabāta Stīveru kapos. Muižā palika dzīvot Marijas meita Benita. Lai saimniekotu muižā, pabeidza vācu lauksaimniecības skolu Igaunijā. Benita lika stādīt savā zemē priedītes, kuras aug vēl šodien. 1939. gadā Benita aizbrauca uz Vāciju. .

Muižas kungu māja celta 18. gadsimta otrajā pusē kā koka vienstāva garenbūve. Ap 19.gadsimta vidū tā pārbūvēta, tiekot pie kolonnām un tornīšiem. Citas ēkas nav saglabājušās.
Pirmā skola Dzimtmisā dibināta 1877. gadā, bet no 1920. gada tā atrodas muižas ēkā. Skolas saime rudeņos organizē Muižas dienas Dzimtmisā, kur var satikt muižkundzi un muižkungu.

 

Adrese: Iecavas novads, Dzimtmisa