08.06.19

Lamiņu muiža (Lammingen; Lievenhof)

                      


                                                   (Fotografēts 2015.gadā, Līgas Landsbergas foto)


                                           (Fotografēts 2019,gadā, Līgas Landsbergas foto)



                                                        (Fotografēts 2023.gadā, Līgas Landsbergas foto)
 


 Lamiņu muiža ir viena no ievērojamākajām Pūres pagasta muižām. Kā Lammingen (atsevišķos avotos arī Lievenhof, jo 18. gadsimtā Līvenu dzimtas valdīšanas laikā šo novadu dēvēja par Lievenhof) tā pirmo reizi minēta 1397. gadā. Kā pirmais tās īpašnieks minēts Livonijas ordeņa mestrs fon Burgs, bet 1397. gadā tā izlēņota Markvaram Stekermanam. Laika posmā no 1424. gada līdz 1695. gadam Lamiņu muižas īpašnieki bija fon Butlaru dzimta. Pēc tam tā tika pārdota leitnantam Nikolausam Heinriham fon Manteifelam, kurš te saimniekoja tikai 50 gadus, jo pēc tam muižu pārdeva Vilhelmam Heinriham Līvenam. Lamiņu muižas pils kompleksā ietilpst pils, ratnīca, stallis, klēts, kapliča, baznīca un ainavu parks. Lamiņu muižas ratnīca celta 1827. gadā. Lamiņu muižas kapliča celta 1830. gadā. Pie Lamiņu muižas saglabājies 18. gadsimtā terasēs veidots regulārais baroka dārzs. To veidojis Vilhelms Heinrihs fon Līvens un viņa sieva (dzimusi grāfiene de Lacy), kuru īpašumā muiža bija no 1745. gada līdz 1809. gadam. Laika posmā no 1855. gada līdz 1857. gadam vecās kungu mājas vietā muižas īpašnieks Peters Ādolfs Vilhelms Prutzs, kura īpašumā Lamiņu muiža piederēja no 1830. līdz 1857. gadam, uzcēla taisnstūra pili klasicisma stilā. Muižas tiesības mantoja Prutza znots Eduards Aleksis Hartmanis, kuram muiža piederēja līdz 1912. gadam. No 1912. gada līdz 1920. gadam muižas īpašnieks bija krievu kņazs Kristovs, bet kā pēdējais muižas īpašnieks tiek minēts Edmunds fon Hāns. 1921. gadā pilī tika iekārtota pamatskola, bet no 1961. gada ēkā atrodas Dzirciema speciālā internātskola. Lamiņu muižas pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

No visām tuvākas un attālākas apkaimes muižām Lamiņi ir vienīgā, kuras centrā atrodas baznīca. To uzcēla V.H.Līvena mazdēls. Savukārt Lamiņu muižas kapliča atrodas Krieviņkalnā aiz bijušā kolhoza darbnīcām, no kurienes paveras tāls skats.

Skolas priekšā atrodas piemiņas akmens komunistiskā terora upuriem. Iespējams kādreiz aiz piemiņas akmens atradusies svētvieta. 1945.gada 6.maijā padomju armijas sarīkotajā viesuļugunī uz Lamiņiem necieta neviena ēka, kas tiek skaidrots ar šīs vietas kā svētvietas īpatnībām.


Adrese: Tukuma novads, Pūres pagasts, Lamiņi